45 tipp mindenkinek, aki ki akar törni a Silver Hellből

untitled-1_1.jpg

A Counter-Strike GO (meg a csé úgy általában) egy nagyon magas skill ceilinggel rendelkező játék. Ez azt jelenti, hogy rengeteg apró és kevésbé apró trükköt kell megtanulnia bárkinek, aki legalább csak középszerű akar lenni a játékban. Itt ugyanis semmit nem ér, ha tudsz célozni, jobban mondva ha csak lőni tudsz. Szóval, íme pár jó tanács azoknak, akik szeretnének fejlődni kicsit. Nem konkrétan fejlődésre tippek olyan értelemben, hogy ettől fogsz úgy lőni, mint GeT_RiGhT meg KennyS, hanem hogy mi az, amit Silverben/Novában rengeteg játékos egyszerűen nem vesz figyelembre, elront, és egyszerűen bukott körök, vereségek múlnak rajta.

maxresdefault_1.jpg

Soha nem lehet túl sok gránátod

Ha nyertétek a kört, akkor is érdemes kutató szemekkel a földet fürkészve körberohangálni, ha jó fegyvered van, és nem akarod lecserélni. Ha összeszeded az elhalálozott csapattársak/ellenfelek mindenféle gránátjait, akár 1000 dolcsit is spórolhatsz a következő körben. Ez orbitálisan sokat jelenthet később, ha esetleg buktok egy kört.

Radar love

Állítsd be úgy a mini-térképet, hogy az egész pályát mutassa. Ezt megteheted simán a beállítások alatt (0.3/0.5 elég kell legyen), vagy a konzolban egy cl_radar_scale 0.3 paranccsal.

A sisak csak noobok ellen véd

Egy teljesen felszerelt T felállás ellen eléggé felesleges venni sisakot, ha tudod, hogy a túloldalon csak AWP/AK van. Ha netán fejbelőnek bármelyikkel, azonnal halott vagy, bőven elég a sima kevlar, akkor már inkább vegyél füstöt, vagy még egy flasht, esetleg kitet.

Ez némiképp kockázatos lépés, de ha buktátok az előző kört CT-ben, és már akkor is csak AK/AWP volt rajtuk, simán megléphető. Ilyenkor ugyanis a következő körben a sisaknak semmi értelme, egy extra füst viszont sokat segíthet feltartani az ellenfél benyomulását. Ha kevés a pénzed és veszitek a kört, ezt érdemes megfontolni.

maxresdefault_6_.jpg

A fény az éjszakában

Elég hasznos tud lenni, ha feljebb tekered a játékban a fényerőt. Ha nVidia kártyád van, a beállításokban érdemes felhúzni a "digital vibrance" nevű opciót 75%-ra, AMD júzereknél meg a szaturációt. Ez erősíti a színeket, és könnyebben szúrsz ki CT-ket/T-ket, ha amúgy beleolvadnának a háttérbe. 

Hallása? Római katolikus

Mindenképp fül, de inkább fejhallgatóval érdemes játszani, olyan magas hangerővel, ami még nem zavar/bántja a füled. 

Ne túlozzunk, kérem

Ha meglátsz 2-3 ellenfelet, ne ordítsd be a csapattársaknak azt, hogy "MIND SHORTON VANNAK!" - helyette azt mond, hogy kettő short, vagy többen shorton. Ha egyetlen egyet láttál, mikor lelőttek, akkor annyit mondj. A túlzásokra a csapattársak sokszor ugranak rotálni, ami nagyon gyorsan bukott körökhöz vezethet.

maxresdefault_2.jpg

Egyszer megvakulok én

Mindig mondd be előre a ha flashbanget dobsz és van csapattárs a közelben, pl. "Flashelem B tunnelt!". Nincs kellemetlenebb dolog annál, mikor a saját csapattársad akasztja meg a támadást.

Van-e élet a halál után?

Ha meghaltál, egyből mondd be honnan lőttek le, hányan vannak ott, van-e náluk AWP, és mennyit sebeztél beléjük. Ha látsz még bármi hasznosat a deathcamből, akkor azt is tedd hozzá, aztán hallgass. Senkinek nem jó az, ha azt hallgatják, ahogy mérgelődsz azon, ahogy kiszedtek, és ráadásul lehet, hogy pont emiatt nem hallják meg a közeledő lépteket, vagy bármit. Gyors, tömör infó, aztán csend. (Kivéve, ha a csapatban te vagy az ingame leader, természetesen.) 

Öööö, ezt most vesszük?

Semmit ne vegyél addig amíg előtte nem ellenőrizted a csapatod pénzét. Ha nem vagy biztos benne, hogy veszitek a kört (a csapat olyan 3500 körül van átlagban) kérdezz rá gyorsan.

csgo-de-shorttrain.jpg

Mellettem robbant fel a szerelembomba

CT oldalon ha kilőttétek a bombát, ne induljatok neki vadászni az utolsó egy, vagy kettő terroristára, csak mert túlerőben vagytok. Egy simán megnyert kört is el lehet bukni nagyon könnyen, ha túl magabiztosan nekiálltok vadászni hárman, négyen.

Bizon mondom néktek feleim

A félidő harmadik köre után ne használd a bizont. Teljesen használhatatlan kevlár ellen. Akkor már vegyél inkább egy UMP-t, ha mindenképp kell valami, az átüti a kevót.

Füstbe ment terv

Mindig mondd be előre, hova dobod a molotovot, nehogy egy csapattársad kioltsa füsttel. A füstöt is érdemes bemondani még dobás előtt, hogy semmiképp ne pazaroljatok el két füstöt egy helyre véletlenül.

1393171112_5307efe2b0bea.jpg

Lassan járj, tovább élsz

Ha clutch van, mindig sétálva közlekedj, kivéve ha nagyon szorít az idő. Megpróbálhatsz kicsit zajosabb lenni, ha az ellenfeled épp lő, mert ez lefoglalja, és talán jó eséllyel nem hallja meg, ahogy trappolsz. Bombsite retake esetén ez hasznos tud lenni.

Nem kell ezt túlpörögni

A flash "kivédéséhez" nem kell 180 fokot fordulni, ha egy kicsivel többet fordulsz mint 90, már jó vagy.

Dicsértessék

A csapattársak nagy húzásait érdemes megdicsérni, még akkor is is, ha esetleg besülnek vele. Egy "azért szép volt" ilyenkor dukál. Semmiképp nem érdemes viszont fikázni őket, mert az ember egyszerűen befordul, vagy elkezd görcsölni, és csak még szarabbul fog játszani - tuti mindenki látott már ilyet.

2012-08-27_00001.jpg

A tudás hatalom

Terrorista oldalon érdemes kifigyelni, hogy az ellenfél legtöbb killel rendelkező játékosa melyik bombsite-on/pozíción játszik. Nyilván oda nem érdemes annyira menni.

Csak finoman, mintha lovat tosznál

Vedd lejjebb az egered érzékenységét. Még jobban. Ha egy nagyobb húzással ötször meg tudsz fordulni, akkor bődületesen túl érzékeny az egered. 400 DPI, 2-3 körüli ingame érzékenység nagyjából már simán jó, de egere/játékosa válogatja. És érdemes lecserélni a célkeresztet is, a neten rengeteg tutorial van rá, sőt, egy külön mapet is építettek csak erre.

Smoke mid everyday

Előbb füstöt vegyél, csak utána HE gránátot. Ha állandóan megveszed a HE gránátot, érdemes visszanézned pár meccsedet: általában semmi sebzést nem okoznak, vagy ha mégis, akkor 20hp alatt. CT oldalon pláne sokkal fontosabb a smoke, de T-ben is nélkülözhetetlen. A füsttel le lehet választani a pályák egy részét, pl. a mid egy részét Infernon, vagy akár megakaszthat egy rush-t is, ha jókor, jó helyen használod. A korrekt vásárlási sorrend alapjáraton: smoke, flash, flash, he/molotov.

fair.jpg

Legolas, tünde szemed mit lát?

Dust 2-n az első két körben CT oldalon az a játékos, aki legközelebb spawnol a mid kapuhoz, rohanjon azonnal oda, és nézzen ki rajta. Legtöbbször simán kiszúrni, hogy merre futnak - és az első két körben nincs AWP, ugye. Ha senkit nem látsz, akkor valószínű B-nek indultak. Ez nagyon fontos, mivel CT-ben lehozni a pisztolyt ezen a pályán elengedhetetlen.

Hosszú útra megyek

Dust 2-n CT-ben A hosszú kaput nem érdemes előre bedobni gránáttal, csak ha flash jön felette. És érdemes az elején háttal kifutni hosszúra, különben megeszed telibe a kapu felet átdobált flashheket.

Az első pofon a legnagyobb

Ha nagy fölénnyel, gyorsan és nulla veszteséggel megállítjátok a terroristák rushát egy bizonyos szájton/irányból, akkor következő körben jó eséllyel nem fognak ott próbálkozni. Viszont a jó eséllyel nem 100%, szóval csak óvatosan.

maxresdefault_1__1.jpg

Ugyanott, ugyanakkor

CT oldalon minden körben igyekezz ugyanazt az irányt fogni (A hosszú, short / mid, B, stb.). Ha máshova akarsz menni, mondd be előre. Viszont ne állj mindig ugyanabba a pozícióba adott területen minden körben, különben tudni fogják, hol állsz, és a flashek, gránátok csúnya helyzetbe hoznak.

Jöhet a ráadás?

Ha M4A1-S fegyót használsz, és már az első 20 másodpercben kilőtted a tárat, rohanj át a spawnon, és kapsz egy újabb adag lőszert. (Régebben 45 másodperc volt).

I'm da bomb

Soha, soha ne fuss be elsőnek a bombával. Ha rusholsz, dobd hátrébb, ha te vagy elől. Az egyetlen kivétel a vent-rush Nuke-on, vagy ha megvillantjátok a bombát kamuból.

maxresdefault_2_.jpg

Kör közepén állok

CT oldalon érdemes a legerősebb játékosotokat középen játszatni: short/mid Dust 2-n, Arch Infernón, stb, hogy amint szükség van rá, ő tudjon leghamarabb rotálni. Ha mindenképp máshol akar játszani, akkor persze hagyjátok.

Nem vagyok ratyi, de 300 dollár az 300 dollár

T-ben ha megnyertétek a kört, és utána rakod le a bombát, akkor is megkapod az extra 300 dollárt a plantért. Persze ha van a földön egy AWP, érdemesebb inkább azt elhozni.

Pénz beszél, kutya ugat

Nem csak a saját pénzedre, a csapattársaidéra is oda kell figyelni. Ha te teli vagy pénzzel, ők meg nem tudnak venni nagy fegyvert/csak alig, dobj nekik egyet te, és akkor tudnak venni full kevót + gránátot. Viszont rögtön mondd be, nehogy duplán vegyetek fegyvert mégis. Ha te állsz szarul, ők meg fosásig vannak zsével, jelezd, hogy kéne drop. Két AK sokkal többet ér a pályán, mint egy AWP és egy glock.

maxresdefault_3_.jpg

Jobbra át

Ha meghallod, ahogy pattan a flash, azonnal rántsd be jobbra az egered. Minden egyes flash hangra, ami hallasz, muszáj feltételezned, hogy pont az arcodba robbanna. A különböző gránátoknak más-más hangja van, ahogy azt itt nagyon szépen demózzák.

Elhagyom a várost

Ha CT vagy, és egyedül figyelsz egy területet, mondd be, ha átmész máshova. Különös tekintettel a Dust 2 midre. Ha bemondod, hogy átmész midről A-ra, a B-t fogó játékos tudja, hogy oldalba kaphatják midről egy szó nélkül, és nyilván úgy fog beállni

A profik jobban tudják

Ha teheted, nézz meg pár profi bajnokságot Twitchen/HLTV-n. A sok trükk, amit el lehet lesni a profiktól egy dolog, de bónuszként az összes ilyen meccs nagyon durván izgalmas és élvezetes.

maxresdefault_4_.jpg

Kicsire nem adunk

Egy körben maximum 55 armor tud "lekopni" rólad, szóval ne vegyél újat, csak ha 50-55 alatt vagy. Egy körben az armor maximum 55 sebzést tud benyelni az életerő helyett, és a legtöbb esetben vagy nem kapsz ennyit, vagy belehalsz. Ha a kör végén marad 61 pont kevlárod, akkor tök felesleges kidobni 650 dollárt az ablakon  következő körben. 

Ha van sisakot az előző körből, akkor csak kevlárt kell venned ahhoz, hogy a gép rendbe tegye a sisakot és a kevót is, nem kell (nem is lehet?) kidobni rá egy ezrest, elég rá 650.

Barátok közt

Ha valaki olyannal játszol, aki látványosan jobban tolta, mint te, add hozzá őket a friends listádhoz, és kérdezd meg, hogy adnának-e neked pár tippet/mutatna-e pár okosságot, vagy esetleg van-e kedve egy lobbiból indulni.

A hátam mögött, vagy sehol

Ha a csapattársad AWP-zik Dust 2-n spawnból, akkor semmiképp ne próbálj meg átfutni előtte. Vagy ellő téged is, vagy nem látja az ellenfelet, vagy elrontja a számolást, és belefuttok egy megpakolt siteba. Ha terroristában te AWP-zel, állj bele teljesen a perembe, akkor nem tudnak elfutni előtted. Ha valaki úgy vépézik, hogy teljesen ráállt a hátsó falra, akkor szólj neki, hogy el akarsz menni mögötte, és nem férsz el. Ha nem mozdul, akkor próbálj meg ugorni, akkor legalább csak a lábad lövi el legrosszabb esetben. Vagy próbálj meg guggolva elmenni alatta.

maxresdefault_5_.jpg

Létra a mennyországba

Még Kínában is hallják, mikor felcaplatsz egy létrán. Nyomd a shiftet, ha létrázol, akkor nincs hangja. A guggolás gombra is hang nélkül megy, csak akkor már sokkal, sokkal lassabb vagy. Számtalan clutch sült már be azon, hogy emberünk felment Nuke-on a Heavenbe, de csapott némi zajt, és másodpercekre rá kifüstölték, begyújtották, legránátozták.

Ha menni kell, hát menni kell

Ha Dust 2-n CT-ben állandóan beléd lőnek/lelőnek a dupla ajtónál, mikor átrohantok B-re, vagy füstöljetek magatoknak átkelőt, vagy rohanj oda közvetlen az ajtóhoz, és fuss át ott, mert ott sokkal nehezebb kilőni valakit.

Ne pattogj!

Mirage-on már nem kell ugrani, ha B apartmantba akartok bejutni, az egyik (hónapokkal ezelőtti) frissítés óta. Csak egy másodperc, de pl egy awp entrynél sok múlhat rajta.

maxresdefault_7_.jpg

Csak egy sisakot, köszi

Ha pisztolykörben nem lőttek le rólad túl sok armort, 350-ért vehetsz mellé egy sisakot, és már jó is vagy.

A létra nem a barátunk

A létrán borzasztó a fegyverek pontossága, nem érdemes lőni onnan, ha egy mód van rá.

Ismétlés a tudás anyja

Nézd vissza a meccseidet, hogy lásd, mit csináltál jól, de ami sokkal fontosabb, hogy mit csináltál rosszul. Utólag mindenki okosabb, és sokat lehet tanulni belőle.

csgolpc01.jpg

A séta néha megöl

Soha, de soha ne nézz ki úgy egy sarok mögül, hogy közben nyomod a shiftet, ha szerinted valaki figyelheti. Főleg AWP-vel szemben ne. És ha egyszer kinéztél, és nem lőtt el a vépés, ne próbálkozz kinézni újra. Aki kicsit is ért az AWP-hez, minden különösebb kihívás nélkül ellő. Ha van AWP-setek, próbálkozzon meg vele ő, vagy füstöljétek el, flasheljétek ki, bármi, de az AK vs. AWP párbajból ritkán jön ki az AK nyertesnek alapjáraton.

Ne töltsön már még egyet a szilvából, Pista bátyám, mert itt döglök meg

Ne töltsd újra a fegyvert minden kill után, kivéve ha abszolút, száz százalékig biztos vagy benne, hogy biztonságban vagy. Egyrészt a hang elég jól elárulja az ellenfélnek, hogy hol állsz, másrészt - és ez sokkal fontosabb - nagyon sok játékos harapott már fűbe amiatt, hogy lelőttek valakit, nekiálltak újratölteni, majd a sarok mögül kirobbanó pisztolyos, eco körben vigyorgó játékos egyszerűen fejbe tolta pisztollyal. Roppant dühítő, és tök elkerülhető hiba.

A bombát járatni kell

Mindig tartsátok kéznél a bombát, és olyan helyre tegyétek, hogy ne lehessen kiszúrni, ha átkukucskál egy CT, viszont ne is legyen gáz, mikor érte kell menni. És véletlenül se hagyjátok a bombát csak úgy T spawnban fetrengeni. Személy szerint abban hiszek, hogy ha nem rush van, a bomba legyen a miden, akkor még egész gyorsan alatt át lehet vinni bármelyik lerakóra.

csgolpc01.jpg

Másodpercek kérdése

Ha már bent állsz a lerakón, pozícióban vagy és nálad a bomba, az E (use) billentyűvel gyorsabban le tudod rakni, mint a bal klikkes módszerrel.

Te jól dobod a gránátot?

Egy gránátot (flasht, füstöt, mindent) három módon lehet eldobni: bal klikk az alap, a nagy dobás, ezt mindenki ismeri. A jobb klikkel csak ilyen egészen pici dobás történik (underhand throw), amivel remekül lehet pop-flasheket dobálni például. És végül amit kevesen tudnak, használnak, a kettő kombinációja: ha lenyomod a jobb klikket, majd a balt, és úgy engeded el a gránátot, csak ilyen feles-dobást csinál, amivel tök jól lehet dobálni trükkösebb gránátokat, flasheket.

Ennyi volt a mese mára

Nem magamtól voltam ilyen okos, az eredeti reddit thread itt találtható. A listát a végtelenségig lehetne bővíteni, de valahol meg kell húzni a határt, szóval csak pár dolgot írtam bele én. Viszont ha van valami tipp, észrevétel, írjatok kommentet, ha úgy van, beszerkesztem a posztba.

20 komment